DATAN UUDET SIIRTOVERKOT VAUHDITTAVAT ANTUROINNIN LAAJENEMISTA

Teollista internetiä ja tämän kainalossa myös rakennusten anturointia vauhdittaa Suomessa nyt pari uutta dataa välittävää järjestelmää. ”Perusnetti” on saamassa rinnalleen Sigfoxin ja LoRa:n, jotka eivät varsinaisesti kilpaile perinteisen verkon kanssa. Tulokkaat on optimoitu palvelemaan nimenomaan mittausdatan välittämistä. Esimerkiksi videostreamiin verrattuna välitettävän datan määrä on tällöin vähäinen ja lähetys  voidaan toteuttaa harvakseltaan toistuvina purskeina. Yhtenä etuna on erittäin vähäinen virrankulutus.

Kun yhtälöön lisätään vielä anturointiin liittyvän teknologian tuntuva halpeneminen ei ole ihme, että olosuhdevalvontaa ilmestyy nyt hyvää vauhtia monenlaisiin kohteisiin.

Oma lukunsa on lisäksi uudet liiketoimintamallit, joiden avulla suurtakin yleisöä yritetään saada nyt innostumaan anturoinnista. Tätä on pureskeltu kosteusanturointia tarjoavassa MATOlog -palvelussa. Itse laite on suunnilleen tupakka-askin kokoinen kotelo, jonka sisällä olevat anturit mittaavat lämpötilaa ja kosteutta. Mittaustieto välitetään LoRa -teknologian avulla palvelimelle, missä tuloksista lasketaan ilman suhteellinen kosteus ja arvioidaan tästä seuraava homeriski VTT:ssä kehitetyn ”homemallin” pohjalta. Tulos visualisoidaan kartalla, joka näyttää käyränä sekä historiatiedon että tämänhetkisen tilanteen. Värikoodit sekä viivan sijoittuminen kartalle kertovat mittauspisteen homehtumisriskin.

Yksinkertainen, yhdestä pisteestä tehtävä mittaaminen ei tietenkään kerro paljoakaan normaalin asuinrakennuksen kosteusteknisestä toiminnasta. Seurantaa tarjotaankin tässä vaiheessa esimerkiksi veneisiin, asuntovaunuihin ja kesämökkeihin.

Kaikki nämä ovat kohteita, joissa kosteusseurantaa olisi vaikeaa toteuttaa perinteisillä eväillä. Kohteissa ei aina ole sähköä eikä mittalaitteitten akkujen jatkuva lataaminen tai paristojen vaihtaminen ole käytännössä mahdollista. Seuranta on tullut mahdolliseksi koska anturin ja lähettimen paristo kestää viidestä kymmeneen vuotta. Paristoa ei voi vaihtaa, potkun loputtua koko laite on tiensä päässä.

Kaupallinen konsepti perustuu siihen, että tiedonsiirto sisältyy laitteen hintaan. Sim-korttia ei tarvita eikä käytöstä aiheudu kustannuksia; käyttäjä ostaa mötikän, asentaa sen paikoilleen ja käy tämän jälkeen netin kautta katsomassa kohteen tilaa kuvaavaa sivua milloin mielii.

Tämä lienee vasta alkua. Jo läheisessä tulevaisuudessa on syytä odottaa jos jonkinlaisia anturointiin ja teknisiin datansiirtoverkkoihin perustuvia seurantavirityksiä. Mahdollisuudet ovat mielenkiintoisia mutta asiakkailtakin vaaditaan tässä pyörityksessä paljon. Monessa tapauksessa mittaustuloksista on todella pitkä matka näiden merkityksen ymmärtämiseen.

poika miettii

RM-logo_ovaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s