KIINAN INTERNETPROJEKTI RAVISTELEE MYÖS EUROOPPAA

Etla on tehnyt tutkimuksen Kiinalaisten internetjättien Baidun, Alibaban ja Tencentin yhteistyöstä, jonka tulokset voivat ravistella Euroopankin taloutta.

BAT -kolmikon jäsenet keräävät tietoa netin käyttäjistä kukin omalla sarallaan. Alibaba on verkkokauppa, Baidu Googleen vertautuva hakukone, Tencent lähtökohtaisesti chattipalvelujen tarjoaja. Tutkimukseen osallistunut Aalto yliopiston professori Timo Seppälä kertoo yritysten sitoutuneen PBG (Platform Business Group) -strategiaan, joka perustuu datavarantojen ja osaamisen jakamiseen. Resurssien jakamisen uskotaan hyödyttävän kaikkia osapuolia eikä yritysten välinen kilpailu ole asiassa samanlainen ongelma kuin lännessä. Kiinassa yhteistyön taustalla on valtio, jolla on luja ote yrityksiin.

Tavoitteena on rakentaa laaja-alaisia palvelukokonaisuuksia, jotka niputtavat useita yrityksiä ja toimialoja asiakasta ympäröiväksi ”ekosysteemiksi”. Asiakkaan pysyminen ekosysteemin piirissä tehdään edulliseksi ja helpoksi, ulkopuolelle hairahtuminen hankalaksi ja kalliiksi.

Olennainen työkalu tässäkin yhteydessä ovat tekoälysovellukset, jotka esimerkiksi profiloivat netin käyttäjiä ja ohjaavat ekosysteemiin liittyviä toimintoja. Seppälän mukaan Kiina onkin jo nyt noussut tekoälyosaamisen terävimpään kärkeen. Ennen kiinalaisyritykset menivät piilaaksoon oppimaan, nyt liikettä on molempiin suuntiin.

Kolmikon yhteistyön taustalla häämöttääkin Kiinan valtion vuonna 2016 tekemä linjaus, missä tekoälyn kehitys asetettiin yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi.  BAT on luokiteltu kansallisen tekoälyosaamisen kärjeksi.

USA:n ja Euroopan uhkakuvana on nähty se, että Kiinan valtion kätilöimien tehokkaiden ekosysteemien tarjonta nielaisee myös länsimaiset kuluttajat. Seppälä ei kuitenkaan usko ”kiinalaisen netin” helppoon lännenvalloitukseen, täällä tiellä ovat kilpailun vapautta vartioivat viranomaiset. Kiinalaisten kehittelemää kilpailumallia syynättäneen suurennuslasilla etenkin nyt kun ilmassa on muutenkin kauppasodan käryä.

Yhtenä internetin todellisena uhkakuvana Seppälä näkee järjestelmän pirstoutumisen. Yhden, yhteisen internetin sijasta maailmassa voi tulevaisuudessa olla useita sivilisaatioitten rajoja noudattelevia verkkoja, joiden rajapintojen ylittäminen on hankalaa.

Toinen haaste on netin uskottavuus, jota taloudellinen ja poliittinen manipulaatio on syönyt jo pahasti. Tekoälyn kehitys on osaltaan pahentamassa ongelmaa. Yleisön on yhä vaikeampi tietää edes sitä, onko sisältö ihmisen vai koneen tuottamaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s