FORTUM KIINNOSTUI LOHKOKETJUSTA

Bitcoinista tuttu lohkoketju kiinnostaa myös energiayhtiö Fortumia. Yritys on tutkinut konseptia yhteistyössä Etlan kanssa ja osallistunut myös käytännön kokeiluihin.

Etla -yhteistyön puitteissa hahmoteltiin kiinteistöä, jonka sähköjärjestelmä on yhteydessä ulkpuoliseen verkkoon, tuottaa itse sähköä paneeleilla ja hyödyntää akustoa sähkön varastoinnissa. Kiinteistössä voidaan toteuttaa talon sisäiset ”sähkömarkkinat”, missä laitteet tekevät älykkäitä osto- ja myyntipäätöksiä tilanteen mukaan.

Konkreettisempaa tuntumaa lohkoketjuun tarjosi osallistuminen ”From Oslo to Rome” -projektiin, minkä puitteissa useampi tiimi ajoi sähköautolla halki Euroopan. Matkan varrella hyödynnettiin eri toimijoiden ylläpitämiä, lohkoketjuun tukeutuvia latauspisteitä, joissa sähkö maksettiin ”e-mobility” -virtuaalilompakosta.

Fortumia on kysytty mukaan myös isoon eurooppalaiseen Energchain -projektiin, missä valmistellaan sähkön ja kaasun tukkukauppaa lohkoketjupohjalta. Kaupat ovat tällöin kahdenvälisiä tapahtumia, joissa transaktiot vertautuvat bitcoinien siirtymiseen virtuaalilompakosta toiseen. Kaupankäynti ei näin edellytä  ulkopuolisia toimjoita eikä erilaisten rekistereiden synkronointia. Energchainin puitteissa järjestettiin äskettäin esitys, missä energian tukkukauppaa käytiin lohkoketjumallilla yleisön edessä.

Fortum ei kuitenkaan lähtenyt mukaan hankkeeseen koska tämän näkökulma on keski-eurooppalaiseen tapaan kahdenvälisessä energiakaupassa. Pohjoismaissa toimivan energiayhtiön toimintaympäristö on erilainen hyvin toimivan yhteispohjoismaisen sähköpörssin takia.

Uusia hankkeita on kuitenkin luvassa.

Lohkoketju on perimmältään ohjelma, joka sisältää tarkan kirjanpidon tietystä järjestelmästä. Uusien tapahtumien hyväksyminen toteutuu vain tiettyjen sääntöjen puitteissa.

Kirjanpito on asennettu ja sitä ylläpitää useampi tietokone eli eräänlainen laiteyhteisö. Historian väärentäminen on vaikeaa koska laajan laiteyhteisön kollektiivista tietoa tilanteesta on vaikea peukaloida. Myös fuskaaminen transaktioissa on hankalaa koska järjestelmä itse verifioi suoraan uudet tapahtumat annettujen sääntöjen puitteissa. Tämän takia lohkoketjussa ei tarvita samanlaista luottamusta kuin perinteisessä kaupankäynnissä tai ylläpidossa.

Konseptilla lieneekin paljon annettavaa esimerkiksi Fortumin tapaiselle yritykselle,  jolla on liiketoimintaa ja suuria suunnitelmia maailman kaikilla kulmilla. Koneet tottelevat niille annettuja sääntöjä, mikä voi olla monessa tapauksessa iso etu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s