SAIRAALAREMONTEISSA VÄLTETTÄVÄ VANHAT VIRHEET

Sairaalarakentamisessa ja -remontoinnissa siintää massiivinen savotta. Uusia hankkeita on tilastokeskuksen mukaan tulossa noin 4 mrd euron edestä, jos mukaan lasketaan jo käynnissä tai suunnittelussa olevat projektit, summa nousee viiteen mrd euroon.

Eli iso läjä rahaa odottaa nyt ottajaansa.

Sairaalabuumin taustalla on osin sote, jonka myötä julkisten tilojen omistusta ja ylläpitoa keskitetään maakuntien tilakeskukselle. Vuodesta 2020 eteenpäin maakunnat ottavat vastuun palveluiden järjestämisestä minkä myötä maakuntien tilakeskuksen rooliksi tulee tilojen vuokraaminen, ylläpito ja rakennuttaminen. Iso osa kiinteistömassasta on sairaala- ja muita terveystiloja sekä pelastustoimeen kuuluvaa rakennuskantaa.

Sairaaloissa muhii massiivinen remontti- ja uudisrakennuspotti siinäkin tapauksessa, että koko sote ja maakuntauudistus kaatuisi. Remonttivelasta kertoo se, että sairaalatilat ovat olleet aivan liikaa otsikoissa pahojen sisäilmaongelmien takia.

Asiasta on myös otsikoita kovempaa näyttöä.

Turun yliopiston tutkijat ovat julkaisseet asiasta selvityksen, jonka mukaan otsikot kertovat todellisesta ongelmasta. Sairaaloiden sisäilmaongelma on tutkijoiden mukaan iso, todellinen eikä selity hysterialla. Rakennuksissa ja niiden materiaalimaailmassa on jotain isoa vikaa.

Vaikka tilannetta ollaan nyt periaatteessa parantamassa viidellä tuhannella miljoonalla eurolla, parempi tulevaisuus ei ole itsestäänselvää. Jo käynnissä olevien hankkeiden tekijöissä näkyy paljon tuttuja nimiä, jotka ovat tuttuja juuri ongelmarakentamisen yhteydestä. Ettei vaan olisi käymässä niin, että kakun jakavat perinteiset mestarit, jotka rakentavat perinteisiä betonikerrostaloja perinteisellä projektikonseptilla. Päätyen perinteisiin sisäilmaongelmiin.

Hosumalla pystytetyt, synteettisellä materiaalimaailmalla kyllästetyt betonirakennukset ovat Suomessa todellinen Karjalan mänty, mihin olemme lyöneet päätämme jo aivan tarpeeksi monta kertaa. Rakentamisen ammattilaiset tietävät aivan hyvin todellisten sisäilmaongelmien keskeiset syyt ja pystyvät halutessaan laadukkaampaan rakentamiseen. Touhun maksavalla suurella yleisöllä on nyt täysi syy myös vaatia tätä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s