HELSINKI HALUAA MALMIN LENTOKENTTÄALUEEN TONTTIMAAKSI, PILOTIT EIVÄT NÄE HANKKEESSA JÄRJEN HÄIVÄÄ

Rajuun kasvuun valmistautuva Helsinki haalii tonttimaata mistä vain voi. Kaupunki on iskenyt silmänsä myös Malmin lentokenttään, jonka vuokrasopimus on katkolla ensi vuonna. Pilotit halutaan ajaa muualle ja alue ottaa asuinkäyttöön.

Muuttohaluttomien ilmailijoiden ohella ongelmana on maaperä. Alue on suurelta osin märkää,  pehmeää savimaata, missä pohjavesi nousee pintaan asti. Kaupungin teettämän teknisen selvityksen mukaan maaperän vahvistamiseen ja pilaantuneen maan kunnostukseen kuluisi arviolta noin 300 miljoonaa euroa, katujen ja puistojen rakentamiseen 150 milj., julkisiin rakennuksiin noin 50 milj. Rahaa siis palaisi yhteensä noin puoli miljardia euroa.

Muutama vuosi sitten tehdyssä selvityksessä todetaankin, että ”yleiskaavaluonnoksen mukainen kerrosala (1,2 milj. k-m2) ei ole riittävä Malmin lentokentän alueen taloudellisen toteutettavuuden kannalta ja maankäytön tehostamista tulisi jatkosuunnittelussa tarkastella.”

Näin on sitten ilmeisesti tehtykin, koska kaupungin edustajat pitävät hanketta taloudellisesti järkevänä eikä rakennuspaikkaa nähdä edes erityisen huonona.

Malmin lentokenttäyhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen on eri mieltä. Hän ei näe hankkeessa mitään järkeä.

Hyvösen mielestä kaupungin käytössä on jo nyt aivan tarpeeksi tonttimaata, joka sopii  asuinrakentamiseen paljon Malmia paremmin. Hyvönen ei voi ymmärtää, miksi asuinaluetta pitäisi rakentaa juuri Malmin märkään länttiin, missä vetelään saveen uppoaa puoli miljardia veroeuroa ennenkun ”varsinaista” rakentamista paalutuksineen päästään edes aloittamaan.

-Paljon parempia alueita on Helsingissäkin minkä lisäksi hyvää rakennusmaata saadaan tuntuvasti  lisää kun pk-seudulla siirrytään yhteiseen yleiskaavaan.

Hyvönen epäilee samalla alueen ylläpidossa törmättävän karvaisiin yllätyksiin.

Hän perustelee epäluuloa läheisellä Falkullan alueella, missä taloja rakennettiin samankaltaiseen maaston. Rakennusten painumattomuus yritettiin varmistaa maaperän stabiloinnilla.

-Nyttemmin alueen talot ovat painuneet, vesi- ja sähköjohdot katkeilleet.

-Itse en rakentaisi yhtään mitään Malmin tapaiselle alueelle, missä jo lumihangen paino saa maan aaltoilemaan.

HUIKEAA KASVUA

Myös Helsingin kasvuodotukset ovat Hyvöselle vaikeaa nieltävää. Vaikka kaupungistuminen ei ole mikään uskonasia, kuten Vapaavuori totesi, kasvukertoimet ovat kaupungin exeleissä Hyvösen mielestä  jokseenkin vinksallaan.

Helsinki varautuu rankkaan maahanmuuttoon pohjautuvaan, nopeimman kasvun skenaarioon.

-Kasvuodotus on niin valtava, että tämän toteutuminen edellyttää lähes koko Suomen väestönkasvun keskittymistä Helsinkiin.

Joku tulee pettymään.

-Kumma kyllä myös Vantaa, Espoo, Kuopio, Tampere ja moni muukin kaupunki luulee kasvavansa tulevaisuudessa.

thumb_RM-logo_ovaali_1024.jpg

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s