TAVOITTEENA ”MUOVIPIHI” RAKENTAMINEN

Muovien käyttö on joutumassa entistä tarkempaan syyniin myös rakentamisessa.

YM:n teettämän muovitiekartan mukaan muovin käyttöä haluttaisiin vähentää ja kierrätystä lisätä. Pyrkimys koskee myös rakentamista, mihin muovi onkin kotiutunut viime vuosikymmenten kuluessa erittäin tehokkaasti.

Nykyrakennuksista on vaikea löytää enää mitään rakennusosaa, missä ei olisi lainkaan muovia. Valtaisa muovijalanjälki syntyy usein jo rakennuksen alla, missä muovia käytetään esimerkiksi täytöissä, putkissa, tekstiileissä ja kaikenlaisissa eristeissä.

Meno ei juuri muutu ylöspäin mentäessä. Vaikka asiaa ei juuri mainosteta, muovia on lähes kaikissa rakennustuotteissa ja usein sielläkin, missä ei luulisi. Esimerkiksi ilmansulkupapereissa, paperitapeteissa sekä liima-aineena kaikenlaisissa eristelevyissä. Siis myös selluvilla- ja pellavapohjaisissa.

Paljon jää samalla arvailun varaan koska tietoa tuotteissa lymyilevistä muoveista voi olla vaikea saada. Arkkitehdit ovatkin toivoneet järjestelmää, missä valmistajat velvoitettaisiin liittämään tuotteisiin samankaltainen kattava tuoteseloste, mitä käytetään elintarvikkeiden yhteydessä. Tähän lienee matkaa, tässä vaiheessa valmistajat eivät välttämättä avaa tuotteiden tarkkaa sisältöä edes kysyttäessä.

Moni on kuitenkin todennut, ettei nykyrakennuksia voida toteuttaa ilman muovia. Tätä tarvitaan välttämättä esimerkiksi sähköjohtojen ja -laitteiden eristeissä eikä ainetta lisätä muuallekaan turhan takia. Muovien avulla tuotteisiin saadaan monia tarpeellisia ominaisuuksia.

Muovi kuitenkin myös hankaloittaa materialien kierrätystä ja lisää esimerkiksi pinnoista irrotessaan mikromuovin määrää. Tosiasia samalla on, että moni edelleen käytössä oleva laaturakennus on tehty ennenkun muovia oli edes keksitty.

Suomesa tutkitaankin nyt mahdollisuuksia siirtyä ”muovipihiin” rakentamiseen, missä muovin käyttö olisi nykyistä maltillisempaa. Asiassa on mukana myös ARA, joka tutkii asiaa omassa pilottikohteessaan.

Projekti  on Lahden vanhustensäätiön suunnitteluvaiheessa oleva puukerrostalo, jonka seinä kootaan pystyrankarakenteisista suurelementeistä.

ARA:n rakennuttamispäällikkö Vesa Ijäs toteaa, että tuntumaa muovien käyttöön haetaan laajalti projektiin osallistuvilta toimijoilta. Muovin käyttöä omalta kohdaltaan miettivät tilaaja, tämän konsultti, urakoitsija sekä rakenneosatoimittaja.

Nopeimmin tuloksia lienee odotettavissa työmaavaiheessa paljon käytettävän pakkausmuovien kohdalla. Nämä on jo nyt tunnistettu matalalla roikkuvaksi hedelmäksi, missä toimintojen suhteellisen helpolla järkeistämisellä aikaan saataisiin tuntuvia parannuksia. Kertakäyttöisistä suojakalvoista ollaan ehkä siirtymässä muovipihimpään pakkaamiseen.

 

thumb_rm-logo_ovaali_1024

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s