Yksi savipintojen suomalaisista osaajista on Natural Building Company, jolla on pitkä kokemus savirappauksista. Näiden rinnalle ovat nyttemmin tulleet myös savimaalit, joita yritys on myynyt noin vuoden ajan.
Arkkitehti Kati Juola Juola-Alanen kertoo savimaalia hankitun sekä uudisrakennuksiin että remonttikohteisiin. Savimaalit tarttuvat periaatteessa lähes mihin tahansa pintaan paitsi metalliin ja muoviin. Pinta kestää höyryn muodossa olevaa kosteutta mutta ei nestemäistä vettä, mikä onkin sekä savimaalien että -rappausten olennaisin rajoite.
-Savi ei sovellu ulkoseiniin eikä mihinkään kastumiselle altistuviin pintoihin.
Vastoin monien käsitystä savipinta ei kuitenkaan ole Juolan mukaan erityisen hauras, kuivana pysyvä savirappaus voi olla erittäin kova ja kestävä pinta. Savimaalikin kestää Juolan mukaan kuivaa kosketusta samoin kuin mikä tahansa maali. Jos alla oleva pinta oletettavasti ”elää” tai rakoilee, ongelmat voidaan ehkäistä seinän pakkeloinnilla samaan tapaan kuin monessa muussakin maalaamisessa.
Markkinoilla on useiden eri valmistajien eri resepteillä valmistamia savimaaleja joista löytyy laaja sävyvalikoima. Jos näistä ei löydy asiakkaan haluamaa vaihtoehtoa, tämä valmistetaan itse. Juola-Alanen kertoo työssä turvauduttavan markkinoilta löytyviin luonnonväripigmentteihin kuten esimerkiksi terrakottaan, punamultaan ja hiileen. Mahdollisuuksia lisää se, että pohjana voidaan käyttää sekä valko- että sinisavea sisältäviä saviseoksia.
-Teemme yleensä viisi tai kuusi räätälityä sävyä, joista asiakas voi valita haluamansa.
TEOLLINEN RAKENTAMINEN
Vaikka savimaalit ovat tähän mennessä kiinnostaneet lähinnä vain luomurakentamiseen vihkiytynyttä asiakaskuntaa, Juola-Alanen ei näe estettä materiaalin kotiutumiselle myös laajempaan käyttöön.
-Myös ”perusmaaleja” tarjoavat yritykset ovat alkaneet kiinnostua savimaaleista ja pyytäneet meitä kertomaan näiden toiminnasta.
Savi on Juola-Alasen mielestä teollisenkin puurakentamisen luonnollinen liittolainen. Savi toimii kosteusteknisesti hyvin puun kanssa, säilyttää seinän hengittävyyden eikä häivytä luonnonmukaista ilmettä ja tunnelmaa.
-Moni puurakentaja onkin haluton peittämään puuta esimerkiksi kipsilevyillä, jotka muuttavat rakennuksen luonnetta eri tavalla kuin savi.
Photo by Martti Järvi, Signals by Susanna Björklund & Sisse Collander