Meille tutun rankarakenteisen puutalon kantava runko hoitaa virkaansa näkymättömissä eristekerroksen keskellä, seinän sisä- ja ulkopintojen välissä. Ratkaisulla on ilmeiset ansionsa, kevyellä puutavaralla ja levytyksellä saadaan aikaiseksi vankka rakenne, jonka rakentaminen käy varsin kätevästi osaavalta kirvesmieheltä.
Ratkaisu ei silti ole ainoa mahdollinen.
Raaseporilainen Eco Frame House on tuonut Suomeen jo kymmenen vuoden ajan keski-eurooppalaista rankataloa, jonka kantava runko kootaan erittäin järeästä puutavarasta loveusten ja tappiliitosten avulla. Lämmöneristekerros sijoitetaan rungon ulkopuolelle, jolloin runkorakenne jää näkyviin talon sisällä.
Yrityksen toimitusjohtaja Torsten Ryger kertoo tämäntapaisen ”frame house” -talon seisovan luontevimmin pilariperustuksen päällä. Perustuspilarit kantavat vaakapalkin, jonka päälle katon massaa kantavat järeät seinäpilarit istutetaan. Pilareiden välimatka on tyypillisesti 2 – 4 metriä puutavaran järeydestä riippuen.
Alhaalla kulkevan vaakapalkin päällä lepäävät myös lattiavasat, jotka ”lentävät” eli ylettyvät kolmisenkymmentä senttiä palkin yli. Vasat kantavan näin lattian ohella myös seinän lämmöneriste-elementit.
Koska kantava rakenne on näkyvissä, sisällä näkee ja likipitäen tuntee kuinka rakennuksen massa lepää palkkien, pilareiden ja lopulta itse maan varassa. Oman lisänsä ”feng suihin” tuo se, että taloa kantaa itse puu, ei liima, massat ja mössöt.
Ikävä kyllä konsepti ei edusta mitään budjettirakentamista. Rygerin mukaan itse raamin hinta on suuntaa-antavasti noin 20 % perinteistä rankarakennetta kalliimpi. HInta riippuu tietysti myös siitä, millainen muunnelma teemasta halutaan.