PERINNERAKENTAMINEN HYVÄSSÄ ISKUSSA VIROSSA

IMG_0099  IMG_0097

Perinnerakentamisesta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Virossa. Maa on perinnerakentamisen suurvalta, rakentamisessa on käytetty ja käytetään edelleen esimerkiksi puuta, luonnonkiveä, savea, hamppua, ruokoa ja olkea.

Ikkuna vanhan koulun konsteihin on pysynyt auki pitkälti Neuvostoliiton ja köyhyyden takia. Nevostoajan vuosikymmeninä Moskova rakensi betonilaatikoitaan samalla kun pienrakennuksissa tehtiin vain välttämättömimmät korjaukset. Onneksi tarjolla oli halpaa, vedenpitävää eterniittilevyä, josta saatiin tehtyä vedenpitäviä kattoja. Eterniitin ansiosta perinne ei lahonnut tai rapautunut olemattomiin. Nyt moni ”vanhan eestin” perinnettä esittelevä kohde on nykyrakentajien tutkittavana, moni on myös remontoitu vanhoilla konsteilla ja materiaaleilla uudelleen käyttökuntoon.

Itselläni oli tilaisuus tutustua yhteen tällaiseen kohteeseen perinnerakentaja Malvo Tomingan vieraana. Tomingan Wanawiisi Ehitus -nimisen yrityksen ominta alaa ovat savirappaukset, joita hän tekee sekä remonttikohteisiin että uudisrakennuksiin. Toimenkuvaan kuuluvat myös korjaukset.

Perinnerakentamisen osaajat ovat tyypillisesti pienyrityksiä, jotka eivät välttämättä selviä isommista urakoista pelkästään omien resurssiensa varassa. Näin sekä työvoimaa että osaamistakin ajatellen. Samassa kohteessa voidaan tarvita savirakentajan, kirvesmiehen, kivirakentajan ja katontekijän taitoja. Tekijät ovatkin  verkottuneet Virossa Tomingan mukaan erittäin tehokkaasti. Resurssit poimitaan tapaus kerrallaan koko verkoston piiristä.

Tomingalla oli nyt työn alla savirakennus, jonka vanhempi pääty on peräisin tsaarien ajalta. Talo on maatilan pihapiirissä sijaitseva kylmä varastorakennus, joka on tarvinnut pärekaton kunnostusta, luonnonkiviperustuksen korjailua, kirvesmiehentyötä sekä savirakentajan taitoja. Tominga itse on tehnyt pintarappausten ohella seinäkorjauksia, joissa käytettiin tehdasvalmisteisia, polttamattomia savitiiliä.

Näihin oli turvauduttava syksyn etenemisen takia. Tehdasvalmisteiset tiilet ovat kuivia ja seinän tekeminen näistä nopeampaa kuin aloittaa työ märkää savea sotkemalla. Tämä oli nyt tärkeää koska seinän savimassa ei saa olla liian märkää pakkasten alkaessa.

Tomingan mukaan tämäntapaisia piharakennusten remontteja tilaavat usein maallemuuttajat, jotka ovat jo kunnostaneet asuinkäytössä olevan päärakennuksen. Tämän jälkeen monilla on riittänyt Virossa mielenkiintoa myös piharakennusten remontointiin. Hyvä niin.

IMG_0090

thumb_rm-logo_ovaali_1024

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s