TUKIASEMIA MYÖS SISÄTILOIHIN, 5G VERKON TURVALLISUUDESTA OLLAAN MONTAA MIELTÄ

5g verkon rakentaminen etenee nyt vauhdilla eri puolilla Suomea. Epäilykset 5g säteilyn haitallisuudesta eivät ole meillä hidastaneet vauhtia. Monissa muissa maissa on oltu varovaisempia, ainakin Brysselissä, Sveitsissä, Italiassa ja USA:ssa verkon levittämistä julkiseen tilaan on rajoitettu mahdollisten terveyshaittojen takia.

Kuten aina, asiasta on ristiriitaisia käsityksiä myös asiantuntijoiden piirissä. Suomessa tukeudutaan säteilyturvakeskuksen arvioon, jonka mukaan 5g säteilyn tehotaso ei riitä aiheuttamaan terveysriskiä. Koska radiotaajuuksinen säteily ei ole ionisoivaa mahdollisia haittoja voi aiheuttaa kudosten lämpeneminen. Turvarajana pidetään yhden asteen lämpenemistä.

Kriitikoiden mukaan jo kymmenesosa tästä riittää tutkimustenkin mukaan häiritsemään solujen toimintaa merkittävällä tavalla lämpenemisen tapahtuessa hyvin nopeasti säteilyn takia.

Keho voi normaalistikin lämmetä esimerkiksi saunassa, liikunnassa tai kuumeessa mutta tällöin soluissa käynnistyy samalla lämmöltä suojaavia mekanismeja. Saunan kiukaan tai lihasten tuottama lämpö etenee kehon sisällä hitaasti johtumalla, mikä antaa elimistölle aikaa sopeutua tilanteeseen. ihon läpi tunkeutuva säteily toimii eri lailla viedessään energian suoraan elimistön sisään.

Terveyshaittojen pelko tulee tuskin hidastamaan Suomessa verkon rakentamista. Voi kuitenkin olla, että 5g  peitto jää melko vähäiseksi puhtaasti teknis-taloudellisista syistä.

Säteilyn taajuus on 4g säteilyä suurempi ja aallonpituus pienempi. Mitä pienempi aallonpituus on, sitä heikompi sen läpäisykyky on ja sitä lyhyemmän matkan säteily kantaa. Käyttöön ollaan näillä näkymin ottamassa maksimissaan 26 GHz:n luokkaa olevia taajuuksia, jolloin tukiaseman kantomatka on enää suunnilleen sata metriä.

Myös heikko läpäisykyky on ilmiselvä ongelma. 5g -säteily voi pysähtyä esimerkiksi rakennusten seiniin, minkä takia tukiasemia pitäisi viritellä myös sisätiloihin.

Aika harva halunnee tukiasemien saaristoa omaan kotiinsa. Oma lukunsa on lisäksi verkon hinta, jota  tukiasemien valtava määrä ei ainakaan laihduta.

Tehokas 4g verkko riittää mainiosti tiedon siirtämiseen ihmisten käyttöön, 5g:n tarve syntyy pitkälti laiteohjaukseen ja automaatioon liittyvistä haasteista.  Aika näyttää onko virtuaalilaseilla leikkiminen tai liikenteen jättäminen roboteille 5g:n riskien ja kustannusten arvoista.

thumb_rm-logo_ovaali_1024

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s